Atelier Minka de Weerd

 

Vilt is één van de oudste textiel-technieken die er bestaan. Vroeger vooral voor functioneel gebruik (denk aan de yurt, herdersjassen, warme kleden, sloffen), tegenwoordig zou je zelfs van een kunstvorm kunnen spreken.

Vilt wordt gemaakt van wol van allerlei soorten schapen, waarbij de ene soort gemakkelijker vilt dan de andere.

Door de wol in plukjes losjes neer te leggen en te bewerken met alleen water, zeep en de beweging van je handen, ontstaat uit de losse wol een stevig materiaal, vilt genaamd. Vilt rafelt niet, is stevig, warm en zacht. Je kunt 2-dimensionaal werken (schilderij vilten), maar ook 3-dimensionaal, waarbij gebruik gemaakt wordt van een mal waar de wol omheen gelegd wordt.

De mogelijkheden zijn (ook door de vele kleuren waarin de wol te krijgen is) enorm, van kleding tot sieraden, van wandkleden tot gebruiksvoorwerpen. Vilten kan zelfs als creatieve therapie ingezet worden, waarbij niet zo zeer het resultaat telt, maar waar het proces meer nadruk krijgt en de beleving ervan.

Onder de knop 'Workshops' vind je wat mogelijkheden, maar als je zelf een ander idee hebt, kom er gerust mee, ik begeleid je dan in je eigen ideeën.

De kinderfeestjes zijn ook zeer geschikt voor kinderen met een verstandelijke beperking. Zij beleven vilten vaak heel intens en met heel veel plezier. Ook stappen ze soms over grenzen, wat ik heel mooi vind om te zien.

 

Ik heb bij vele nationaal en internationaal bekende vilt(st)ers workshops en cursussen gevolgd, zoals Judit Pocs (Hongarije), Inge Evers (Nederland), Dita Blom (Nederland), Mehmet Girgic (Turkije), May Hvistendahl (Noorwegen), Lyda Rump (Nederland), Jakoba Harhammer (Duitsland), Inge Bauer (Duitsland), Marjolein Dallinga (Canada), Pam de Groot (Australië), Jorie Johnson (Amerika/Japan).

Ik oktober 2010 ben ik gestart met de viltopleiding aan de Filzschule in Oberrot, Zuid-Duitsland. Dit is een beroepsopleiding puur gericht op vilt, die ik daar in 3 jaar volg.

In juni 2011 ben ik een week naar May Hvistendahl in Noorwegen geweest om te verven en naadloze kleding te vilten.

In juli volg ik een workhsop eco-verven en - printen van de Australische Pam de Groot.

Update: de workshop met Pam de Groot was geweldig! Ik ben nog bijna dagelijks aan het experimenteren met wat ik heb geleerd van haar. De resultaten zal ik spoedig in het fotoalbum vilt zetten! Ik ben bezig om er zelf ook een workshop voor te ontwikkelen, dus wordt vervolgd!

In augustus volg ik een masterclass bij Jorie Johnson (Japan), zij is dan te gast in Nederland.

Update: Geweldig om Jorie te ontmoeten! Zij geldt als een groot viltster met heel veel ervaring. Wat ik bij haar heb geleerd ben ik op dit moment aan het combineren met het eco-printen uit de workshop van Pam de Groot. Leuk om zo beide workshops te kunnen koppelen aan elkaar.

Het is geweldig om veel te leren van andere kunstenaars en je nieuwe technieken eigen te maken om je eigen viltmogelijkheden te vergroten en kennis weer door te kunnen geven.

 

 

Top